Despre noi

 

Boierii care de-a lungul timpului au deținut suprafețe de teren agricol și au condus satul au fost:

▪ boierul Raul (secolul al XVII-lea);

▪ fraţii Iordache Serban și Toader Cantacuzino (secolul al XVIII-lea);

▪ Vasile Toma si Toader Balș ( în 1803);

▪ Dimitrie Costin (1853-1902) care a fost și ctitor la biserica din sat;

Satul a fost așezat în câmp, dar dupa ce a ars din temelii de două ori, oamenii s-au retras spre pădure, loc unde se află și astăzi, pe vechiul amplasament existând doar “Căsuța”, un pridvor plin cu icoane, unde oamenii se închină când merg la muncile câmpului.

Denumirea localității Stupca se schimbă în anul 1953, purtând apoi numele marelui compozitor, Ciprian Porumbescu . Ne  mândrim cu acest nume de mare valoare artistică, datorită căruia localitatea noastră este vizitată tot timpul de turiști din țară și din străinătate care vin pentru a vedea exponatele adăpostite în Muzeul  și Casa memorială Ciprian Porumbescu .

Casa Memorială ,,Ciprian Porumbescu  ”, inaugurată în 1953, este adapostită într-o anexă originală–singura care s-a păstrat  a fostei case parohiale de la Stupca (Ciprian Porumbescu ), locuită de familia preotului, scriitorului şi militantului român din Bucovina, Iraclie Porumbescu, între anii 1865 – 1883.

Aici se reconstituie prin intermediul unor exponate autentice (ex. pianul Mărioarei  Raţiu-Porumbescu – sora compozitorului) reprezentând obiecte care au aparţinut familiei, o atmosferă de epocă, preponderent rustică, proprie  mediului în care a trăit şi a creat în acest sat întemeietorul muzicii româneşti moderne, Ciprian Porumbescu(1853-1883), sugerându-se relaţiile acestuia cu universul satului, gama de impresii ce şi-au pus amprenta specifică asupra personalităţii şi creaţiei porumbesciene.

Muzeul “Ciprian Porumbescu “, inaugurat în 1971, este organizat într-o clădire impozantă nu numai prin vechime (datează de la începutul sec.XIX), ci şi prin coordonatele neoclasice ale stilului arhitectonic.

Amplasat în ambianţa unui impresionant  parc cu arbori seculari şi cu specii floristice rare, muzeul cuprinde o expoziţie memorială care evocă cu ajutorul unor exponate veritabile, fotografii, tipărituri, afişe, piese numismatice sau filatelice, momentele semnificative din viaţa şi activitatea celui care a dăruit muzicii româneşti rodul talentului său creator  concretizat în atâtea compoziţii nemuritoare: Baladă pentru vioară şi pian, Rapsodia Română, Cântecul Tricolorului, Imnul Unirii (Pe-al nostru steag), opereta Crai Nou şi multe alte piese muzicale care se bucură de o largă popularitate în ţară şi în străinătate.

 

Cripta familială  cuprinde  mormintele lui Ciprian şi Iraclie Porumbescu, ale celorlalţi  membri ai familiei, toate străjuite de ramurile ocrotitoare ale unui tei descins parcă aici din codrul liricii eminesciene. În fiecare an aici, langa tei, părintele oficializează pomenirea familiei Porumbescu.

 

 

Descrierea scolii

 

Școala Gimnaziala ” Ciprian Porumbescu” are doua cladiri:

              - cladirea veche, construită în anul 1893, oferă un spațiu pentru desfășurarea cursurilor învățământului preșcolar și a învățământului primar. Această clădire are trei săli de grădiniță, patru săli de clasă și biblioteca.

                        - clădirea nouă a fost înființată în anul 1971, având ca director pe  domnul Sabin Teofil, iar coordonator era domnul  Viorel Popițan. Cladirea are opt săli de clasă, cu un laborator biologie și un laborator de informatică. Cadrele didactice sunt în majoritate navetiști dar avem și localnici. Este un climat stimulativ care ofera satisfactii, relatii dintre cadrele didactice fiind deschise, colegiale, de respect si de sprijin reciproc. Toate acestea se reflect pozitiv in activitatea instructive-educativă și in conduit cadrelor didactice. In parallel cu procesul instructive sunt organizate numeroase actiuni cultural-educative, unele dintre ele devenite deja traditii ale scolii.  

            Activitatile extrascolare fac obiectul unor serii de programe realizate ini comun de catre colectivele de elevi si profesori. Ele prevad activitati culturale, sportive, excursii si drumetii si alte activitati cu scop creativ. Pastrarea traditiilor scolii reprezinta o preocupare permanenta a colectivului managerial si a colectivului de cadre didactice.

            Consiliul de administratie a elaborate Regulamentul de ordine interioara care cuprinde norme privind atat activitatea elevilor, cat si a cadrelor didactice, a parintilor si a intregului personal al scolii.

           Consideram foarte important ca elevii nostril sa dobandeasca competente profesionale, competente generale, dar in acelasi timp sa-si formeze valori si atitudini care sa la permita sa se adapteze unei societati aflate ini plina evolutie, sa munceasca sis a traiasca intr-un mediu multicultural, adata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Acordarea de sanse egale tuturor elevilor indifferent de mediu din care provin, sex, religie, nationalitate, statut social, statut financiar.

              Dovezi ale calitatii procesului de invatamant sunt rezultatele exxamenului de testare nationala si de admitere la licee obtinute de elevi, precum si la olimpiadele scolare unde, an de an, am obtinut numeroase premii. Sefii de promotii se mentin printre premianti si la noua forma de invatamant pe care o urmeaza.

            Cadrele didactice din scoala noastra sunt interesate de perfectionarea continua pentru a se putea ridica la nivelul cerintelor actuale ale reformelor. Pe langa participarea la activitatile metodice din scoala, cadrele didactice urmeaza diferite modalitati de perfectionare organizate de ISJ Suceava, CCD Suceava, etc.